Loftwoning, Oudenaarde

Loods wordt passieve loft

Download de volledige projectfiche (pdf)

Plaats/

Oudenaarde

Typologie/

Industrieel gebouw

Bouwjaar/

1965

Verbouwjaar/

2007

Verw.Opp./

281m²

Verw.Behoefte/

14,7 kWh/m².jaar (PHPP-berekening)

Eigenaars/

Van Dorpe

Architect/

Dirk BaertContext

Het betreft hier een renovatie van een loods naar een ééngezinswoning voor een gezin met twee kinderen. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als werkplaats voor de huidige eigenaars. Op een bepaald moment werd de werkplaats echter te klein en was men genoodzaakt deze elders te localiseren. De eigenaars besloten dan om van deze loods hun woning te maken. Door her en der te lezen over passiefbouw werd de interesse van de eigenaars gewekt en werd er overgegaan tot een passieve renovatie. Bij de renovatie werd het volume van het bestaande gebouw nagenoeg behouden. De indeling werd volledig aangepast en er werden ook heel wat bijkomende raamopeningen voorzien zodat de woning kan genieten van voldoende daglicht.

Ingrepen

  • oriëntatie raamopeningen
  • doos-in-doos constructie: nieuwe geïsoleerde houtskeletstructuur aan binnenzijde
  • nieuwe geïsoleerde massieve betonvloer
  • grondige isolatie van het dak
  • thermisch onderbroken houten buitenschrijnwerk (Umax 0,80 kWh/m²) met 3-voudige isolerende beglazing (Umax 0,6 kWh/m²)
  • luchtdicht maken van de woning (luchtdichtheid η50=0,47 h-1 (grenswaarde= 0,6 h-1))
  • vermijden/oplossen van koudebruggen
  • ventilatiesysteem met warmteterugwinning en aardwarmtewisselaar
  • zonneboiler (in latere fase)
  • fotovoltaïsche cellen (in latere fase)

Isolatie

Aan de binnenzijde van de bestaande constructie werd er een nieuwe ononderbroken isolatieschil voorzien (doos-in-doos constructie): de wanden werden geïsoleerd door gebruik te maken van een houtskelet geplaatst aan de binnenzijde van de constructie, het bestaande dak werd grondig geïsoleerd en er werd een nieuwe volledig geïsoleerde massieve betonvloer voorzien. Door deze doos-in-doos constructie heeft de woning geen problemen met koudebruggen.

Ventilatie

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning en aardwarmtewisselaar (grondbuis). In de badkamer en de berging werd er een luchtvochtigheidsmeter voorzien, in de leefruimte een CO2-meter. In de keuken is er een dampkap met recirculatie voorzien.

Verwarming

De verwarming van de ruimtes gebeurt door het ventilatiesysteem. Indien nodig wordt er bijverwarmd met elektrische verwarmingselementen.

Sanitair warm water

In een latere fase zullen er zonnecollectoren geplaatst worden voor de opwarming van het sanitair warm water.

Tevredenheid Bewoners

Over het algemeen wordt de kamertemperatuur als aangenaam ervaren. In de zomer wordt het in de slaapkamers echter eerder als iets te warm ervaren. Hierbij is er bij de bewoners toch enige spijt te bespeuren voor de keuze van niet opengaande ramen in deze ruimtes.

Kostprijs

Totale prijs (excl. afwerkingen en installaties): € 110 415,00
Nettoverbouwkosten per m² (excl. afwerkingen en installaties): € 392,00

Download de volledige projectfiche (pdf)